O problematice palmového oleje

Dne 13. 11. 2019 od 16.30 se v pražském Prague Startup Marketu v holešovicích koná beseda o palmovém oleji v režii studentka naší školy. Do diskuse jsou pozváni Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. a Mgr. Stanislav Lhota, PhD.

Palmový olej je součástí života každého z nás. Nenápadná součást našich oblíbených jídel, kosmetiky, čisticích prostředků a dalších věcí, které nás obklopují. Jeho postavení se v našich výrobcích zdá být nenahraditelné. V posledních letech se stal oprávněně diskutovaným tématem. Jeho dopady dosahují neuvěřitelných měřítek, která jsou často většině z nás skryta. Pěstování palmy olejné může za nejvyšší procento odlesňování deštných pralesů, přispívá k oteplování a k ničení vzácných ekosystémů planety. Ekonomiky pěstitelských zemí se stávají závislé na jeho produkci.
Dřívější argument, že palmový olej přináší pracovní příležitosti, je díky vysokému nátlaku na již tak nízkou cenu, nesmyslný. Přesto se palmové plantáže stále rozšiřují nezdravým tempem. Všechny jeho důsledky jsou však zastíněny ziskem.

Mgr. Stanislav Lhota, PhD je primatolog, etolog a environmentalista. Od roku 2005 pracuje především v Indonésii, kde se věnuje výzkumu ve volné přírodě a jednání o nepříznivých dopadech pěstování palmy olejné. Věnuje se přednáškové činnosti a výukovým kurzům zaměřeným na primatologii, ochranu ŽP, metodiku a sociobiologii. Je členem IUCN Species Survival Commission, Primate Specialist Group.

Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. od roku 1992 působil jako manažer pro technické záležitosti a jakost ve společnosti Unilever ČR. Od roku 2014 je poradcem v oboru technologie výroby potravin, systémů jakosti a výživy. Místopředseda odborné skupiny pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii České společnosti chemické. Člen oborové rady Technologie potravin VŠCHT V Praze a Slovenské technické university v Bratislavě.

Místo konání:
Prague Startup Market
Pražská tržnice, Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7 (hala 24)

Leták v PDF
Facebook