Ve dnech 10.-12.12. se konal seminář věnovaný významu krásna v době dospívání. Stěžejními tématy byly dějiny umění, poetika a zlatý řez.

Zde je možné si stáhnout následující zápisy a příspěvky:

Eva Drgoňová: Výuka dějin umění na střední škole

Xénia Činčurová: Diskusní příspěvek k možnosti zavedení intuitivní pedagogiky u nás

Zuzana Kyselicová: Diskusní příspěvek o možnosti využití waldorfské pedagogiky ve výtvarném kroužku (1,2,3,4)

Pavel Kraemer: Přednáška o zlatém řezu

Epochový sešit ze sedmé třídy – Pythagorova věta a zlatý řez – je k nahlédnutí zde.

K dispozici je také sešit z šesté třídy.

Další literatura ke zlatému řezu a příbuzným tématům:

Nejlepší dostupnou knihou v českém jazyce o zlatém řezu je pravděpodobně je 250-stránkový titul „Mario Livio: Zlatý řez“. Je už sice většinou rozebrán, nicméně jeho dotisk by se v knihkupectvích měl objevit nejpozději koncem ledna. Na internetu je volně ke stažení vynikající a velmi dobře čitelná bakalářská práce Ivety Nagyové. O něco odborněji je zaměřena bakalářská práce Vlasty Chmelíkové. Z antroposofické literatury je nejobsažnější: Walther Bühler Das Pentagramm und der goldene Schnitt als Schöpfungsprinzip.

O nových antroposofických výzkumech posledních 20 let, vedených Lawrencem Edwardsem, dokazujících, že mnohé tvary z živého světa jsou vytvářeny podle přísně geometrických zákonů, odvoditelných z projektivní geometrie, se můžete dočíst v knize Lawrence Edwards: The Vortex of form, nebo na následujících zde. Mimo jiné je zde exaktně dokázána souvislost mezi růstem pupenů a konjunkcí měsíce a se stromem související planety. O planetárních signaturách rostlin se můžete více dozvědět v dílě Ersta Michaela Kranicha (německy Die Formensprache der Pflanze: Grundlinien einer kosmologischen Botanik, Bäume und Planeten nebo anglicky Planetary Influences Upon Plants: A Cosmological Botany) a Emila Páleše (Angeologie dějin, Sedm archandělů).

Více o waldorfské i newaldorfské literatuře věnované geometrii se dozvíte v sekci waldorfská literatura.

Podrobný program čtvrtého víkendu

ke stažení zde.